Dec 30, 2011

makcik ooo makcik

 haaaa ni nak cerita masalah problem ni. kuikuikui.


hari ni keluar merewang lagi. opsss bukan sengaja merewang. tapi temankan mate saya ke hp.

kebetulannya jam saya mati . kebetulannya ondaway keluar. boley merewang ke kedai jam sambil cuci mata tengok aksesori. ahhhh cuci mata je.


ehemmm


mak cik kat kedai jam tu baik giler, layan pun layan la buat teman bercakap. saya respect orang tua seperti dia. dia baik kita juga layan baik. tak tahan lama letak cuma bateri. katanya jam itu punya skru kecik jadinya dia takut berkasar, perlu berhati hati. saya iyakan saja kata itu. dan berlalu tinggalkan makcik dan jam. dan sebab ini juga lah saya ditipu. mungkin.



bateri dua berharga enam belas cuma jadi sepuluh rengget. macam tak logik. baik betol makcik tu bagi saya harga semurah itu dan sebanyak itu potongnya. dan saya juga iyakan saja kata itu. rupanya ondaway balik, baru saya sedar jam itu tak bergerak sebenarnya. damn. rasa kena tipu memang terasa . patah balik itu memang tak. jauh. terima saja dengan hati yang tak berapa nak terbuka. sepuluh rengget itu memang terbuang macam sampah! sepuluh rengget doe. tak ada sepuloh rengget tak boleh jadi sebelah rengget weh! duet satu sen pun berharga nya memang tahap berharga giler kan. betol kan kan!



saya cakap saya nak guna jam untuk final exam, sampai hati makcik kan!grrrrrrr


petang tadi ke pasar malam. pasar malam pun pasar malam lah! asalkan saya boleh pakai jam itu masa exam next week. tak ada jam masa exam sangat tak best. janggal. sekarang dah ok. saya sayang jam tu macam saya sayang diri saya. walau jam itu ciput bagi orang lain tapi bukan bagi empunya diri. tetiba.




study week sama dengan minggu makan mengikut nafsu.hahaha. nafsu makan itu membuak buak macam air sedang mendidih di dapur. tak ada kena mengena. saya makan memang non stop. stok makanan memang satu hari boleh habis. kalau dah tengah study tu main tarik laci amek satu satu makan apa nak buat. apa nak jadi ni weh.




rindu budak gebok dan budak keding ni. 11january ahh 11 january







dan tadi, saya terpandang satu tempat dan teringat saat berdua dulu. dia dan saya. di situ semuanya bermula. di situ juga tempat pertama. dia didepan saya, saya didepan dia. saya tengok dia senyum. manis. dia pandang saya. saya malu. saya tersipu. dia pandang saya juga. saya selamba. dia bergurau saya suka. tapi itu dulu. zaman saya bodoh tentang cinta. tiga tahun lamanya. tapi semuanya hancur. sekarang dia bukan milik saya lagi. dia milik hati lain yang juga seorang perempuan. bahagia dia juga bahagia saya. ahhhh yeke yeke...

dah membebel disini. tak semua perlu disini.simpan saja di hati. kerana hati itu segalanya.





 macam baik je saya bila guna saya....kan kan
^--^

Dec 29, 2011

awesome day

assalamualaikum


empat hari lepas, togethergether with friends. membuang segala rasa tekanan yang tak terkata tahapnya. tak hyperbola.

cari tiket pulang after final exam. tak sabar.


jalan jalan sampai tercabut kaki. ok tipu

makan sampai puas. sampai tersadai. ini tak tipu. chocolate volcanoe first try. memang sedap.


tengok movie mission impossible. boleh tahan cerita. 

shopping sampai lebam. ok tipu. bengang bila hajat tak tercapai.


disangka year sale boleh menggilakan tapi tidak. kebanyakkan nya tidak memberangsangkan dan tidak menarik hati langsung. semuanya design lama. ok banyak songeh.

duet habis tanpa sedar.yang ini betul dan memang tak boleh dielak.


berlaku incident memalukan di eskalator. berpunca dari diri sendiri. memalukan. bila semula berfikir apa kejadahnya. diri tak bersalah. semuanya berlaku spontan. nasib disambut ct. harapnya dua orang manusia itu saja yang perasan. ok cover cover.

tak cukup makan sampai tersadai. makan lagi malamnya. kenyang then balik.


 for that half day memang best.



:)


saat itu teringat


assalamualaikum


selongkar selongkar cari video lagu best nak dengar tapi terjumpa video lama masa silam dulu, zaman muda mudi di matrik. ahh memang serabai habis, tetiba

video sesama classmate satu kelas pergi dinner celebrate saat perpisahan. ahhh rindu zaman itu.

punya kawan bergelak sakan. kawan yang juga sesama pergi library bila ada gap. juga kawan yang sesama punya feveret menghabiskan duet dengan makan wafer coklat hari hari pantang ke library.



ahhhh rindu


Dec 24, 2011

selesai sudah

assalamualaikum








alhamdulillah. kenyang dengan segala nikmat yang diberi. baru balik makan sebenarnya. hehehe. hari ini semua dah selesai. syukur padaNya. dua minggu menggila dibilik dengan segala macam kerja. dua minggu juga tidur malamnya dihujung minggu pukul empat lima pagi. pukul empat lima pagi. ini tak tipu.


hari ini juga segala presentation selesai. segala assignmnet juga habis. segala test yang menggilakan aku juga sudah tamat. tinggalnya study week. tapi haruslah berpuas puasan enjoy enjoying dahulu sebelum mula menggila dengan study untuk empat subjek final exam nanti.

tadi last presentation, biodiesel production proposal. dan suka bila dikata good presentation. itu pun nak kecoh ke. dan tadi after presentation. aku,as dan ct ke kedai nasi ayam power. tiga tahun disini tak pernah tahu ada kedai nasi ayam power di sebelah asrama sana. teruk kan. tapi sedihnya jalan punya jalan, kedai tutup.



perut dah lapar gila gara gara presentation. disebabkan perut keroncong tahap babang dah, tengok aiskrim macam best giler. kaler kaler. ada jelly strawberry. ada kacang ada coklat. hati tertarik seribu kali. aiskrim magnolia dan roti sardin jadi pilihan. makan sambil berjalan. sangat tak sopan kan. tapi apa orang kisah kalau perut dah lapar giler kan. apa pun memang tak kisah.


nikmatnya bila makan aiskrim. dan satu kesimpulannya bila makan aiskrim masa lapar boleh melaparkan lagi perut comel.hahaha paham tak paham tak apa aku cakap.try dulu baru paham.kuikuikui. tak cukup aiskrim roti sardin, jalan pergi cafe mencari nasi rutin harian. tapi malangnya semua lauk licin kosong. yang adanya cuma nasi lemak. makan nasi lemak pukul 4 sangat tak best. tapi takpela bedal saje asal dapat makan.kan kan. betol tak betol tak. betol kan.



makan lepas tu tidur selenanya lepas tension berminggu minggu.nikmatnya tak terkata. bahagia. dan tadi juga last test, spanish. main bedal buat essay bahasa spanish. satu jam.

dan semalam presentation projek. alhamdulillah berjalan lancar lagi licin. walaupun ada certain certain main logik tak logik je value. semalam juga gelak habis habisan macam nak gila.pandai kawan aku buat lawak. gelak sampai nangis nangis.


dan hari ni sabtu. dah jam dua pagi. hari yang aku tunggu selepas dua minggu menggila. boleh rehat sepuasnya. boleh tidur dengan selenanya. dan boleh tengok movie sambil makan wafer nestle satu satu dalam laci meja. dah simpan stok dah pun. lalala. dan mulut boleh diam dari merungut banyak kerja. dan boleh senyum sampai telinga.tu tandanya bahagia tanpa beban. kuikuikui

sekarang terasa bahagianya tanpa beban. tak masuk lagi beban beban yang akan menbebankan diri tak lama lagi.



p/s : sem lima dah dipenghujungnya.tak lama lagi sem enam.pendek katanya masa berlalu begitu cepat.
       sayangnya tarik diri untuk pergi site visit 16january nanti,tapi apa mampu buat,terpaksa.
       3january first day on final exam.10january will be the last paper.11january pulang ke terengganu.  
       insyaAllah.
      


semoga Allah permudahkan segala urusan mendatang.
      

Dec 15, 2011

cuak weh

assalamualaikum

hari ni dah penghujung untuk minggu ni,ada lagi seminggu untuk habiskan sisa sisa hidup bergelumang dengan segala perkara yang menyerabutkan menyusahkan dan juga tak ketinggalan mensengsarakan hidup sampai aku rasa lemas. alhamdulillah boleh bernafas ke hari ini. 

hemmmm..

dan cuaknya pagi tadi macam nak jawab final exam. pagi tadi ada interview dengan cikgu aku tentang projek yang aku buat sebelum ni production of cumene. dan minggu depan kena present. lamanya interview dalam sepuluh lima belas minit macam tu. one by one. satu satu keluar cakap soalan yang kena soal. dan bertambah cuak lah bila tahu satu persatu. takut tak tahu nak jawab bila dah disoal nantinya. dan aku jadi orang kedua untuk ditanya.

dan alhamdulillah soalan untuk aku tadi tak ada complicated sangat. di tanya the whole process include in that project from starting sampai la habis. include calculation of energy balance and bla bla bla.

dan satu jawapan feveret aku  adalah berkait dengan conversion.apa apa yang aku rasa memang tak tahu sangat nak cakap apa,aku cuba relates kan dengan conversion dengan tahap yakin yang tinggi, aku bedal je coversion. jawap apa saja asal kita yakin dan logik.boleh tak pegang pada ni :)

settle with the first part

second part next week

                                                                                           4presentation, 4test, 3report, 3assignment, 1quiz

face dengan tenang walau tak adalah tenang sangat.gelisah selagi tak settle semua.

pohon Tuhan permudahkan semua.

Dec 12, 2011

bila jari dah gatal kan

assalamualaikum

pehal lah dengan pesbuk ni. dah jadi be'at (tabiat), dah jadi amalan, dah jadi kelakuan, dah jadi apa apa lah yang sama maksud sama waktu dengannya!kejadahnya sign in sign out. tapi yang kejadahnya tulah yang aku buat. nothing with pesbuk!sibuk salahkan pesbuk, salahkan lah jari anda!auchh

bukan satu pesbuk je, segala laman sosial, website itu ini, muvie, dan sewaktunya lagi dah jadi pengganggu setia aku nak study. ok fine asal study je cibuk nak online. asal online tak ade cibuk nak study pulak.aishhhh

dah jadi biasa bila study 5 minit, cibuk nak online itu online ini. bila dah klik itu klik ini.jadinya berjam jam lamanya.makin best selongkar itu ini, makin syok klik itu klik ini.

ehemmmm

lama nya buat perkara sia sia saat masa kesuntukan,tahu pulak nak balik asal study. sambung study balik dengan buku sebesar alam,setebal buku 3 lima. ishh bukanlah, buku engineering aku adalah buku tebal yang memang aku pun tak larat nak bawak kelas. mengendong ilmu itu mulia.mencari ilmu itu juga mulia. cikgu pun kata dah pandai sangat tak bawak kitab datang kelas. jangan buat buat pandai. ok aku senyum ja. lagipun ramai yang tak bawak.ok pemalas. 

aku jenis yang suka study pada subjek yang aku suka dan faham. kalau tak jangan harap nak buka kitab yang aku sendiri tak faham bila belajar.

satu yang aku memang tak faham dari dulu, subjek reaction.nama saja budak chemical tapi kenapa major pada kos aku tak faham? tak dapat nak tolong!

dah dah.sambung study lagi parallel,series circuit,voltage,resistance. jom!

p/s : esok test electric.
       selepas usaha
       pohon Tuhan permudahkan semua
       gud luck :)

dimana dimana

assalamualaikum

hujan renyai renyai, mak bagi seposen, ayah bagi seposen, lagi apa lagi, ahh dah mengarut.
sekarang dua minggu penuh dengan macam macam sebelum masuk study week. tak tertanggung semuanya.

test 2 elektric
test 2 science engineering material
test 2 unit operation1
presentation mass transfer lab
presentation proposal writing
presentation integrated project
assignmnet science engineering material
assignmnet cre
assignmnet unit operation 1
case study
report integrated project
methodology assesment 3+report proposal writing
report mini project sciences engineering material
assignment video spanish
interview integrated project

Dear Allah, please make this two weeks good to me.

Dec 11, 2011

itu namanya kuang aja!

hati tak tenang!
ada orang yang sendiri tak tahu sapa
text cakap yang tak sepatutnya
mencarut entah apa
siapa dia cakap sebegitu rupa!
kalau dah kurang ajar itu, itu jadinya!

Dec 9, 2011

today my life begin

I've been working hard so long
Seems like pain has been my only friend
My fragile heart's been done so wrong
I wondered if I'd ever heal again

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin'
I know I can make it, today my life begins

Yesterday has come and gone
And I've learnt how to leave it where it is
And I see that I was wrong
For ever doubting I could win

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins

Yesterday has come and gone
And I've learnt how to leave it where it is
And I see that I was wrong
For ever doubting I could win

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins

Life's too short to have regrets
So I'm learning now to leave it in the past and try to forget
Only have one life to live
So you better make the best of it

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins
Today my life begins...


layan dulu~

mood : assingment. test. project. interview. test lagi. assignment macam macam lagi. project. present itu ini!    cuak! ni namanya hidup sebagai student berwibawa. ahhh merepek! apa pun tak boleh!

cuak!

minggu paling cuak!


Dec 7, 2011

wordless Wednesday #2



we're rock!


taking from trust me,i'm an engineer website

ini namanya KEHIDUPAN

• Ketika kau lelah dan mulai putus ..................asa...
Maka Allah swt akan tersenyum padamu...
YAKINLAH tiada usaha halal yg sia-sia.

• Ketika peluh & kerja tak dihargai...
Maka ingatlah saat itu kita sedang belajar tentang KETULUSAN.

• Ketika usaha keras kita dinilai sia-sia oleh orang lain...
Maka saat itu kita sedang memaknai KEIKHLASAN.

• Ketika hati terluka dalam karena tuduhan atas hal yang tak pernah kita lakukan...
Maka saat itu kita sedang belajar tentang MEMAAFKAN.
• Ketika lelah mendera & kecewa menerpa...
Maka saat itu kita sedang belajar memaknai tentang arti KESUNGGUHAN.

• Ketika sepi menyergap & sendiri membulat dalam keramaian...
Maka saat itu kita sedang memberi makna tentang KETANGGUHAN.

• Ketika kita harus membayar biaya yang sebenarnya tak perlu kita tanggung,
Maka saat itu kita sedang belajar tentang KEMURAHHATIAN.

• Bersama kesulitan ada kemudahan...Bersama Kesulitan ada kemudahan...
Jangan pernah merugikan & menyakiti org lain.
Allah maha meliihat & mendengar rintihan hatimu: BERDOALAH.

• Tetap semangat, sabar, tersenyum...
Dan Terus belajar..!! Karena kamu sedang menimba ilmu di Universitas KEHIDUPAN!

• Dia menaruhmu di tempat yang sekarang, bukan karena kebetulan..!!
Ada maksud yg TERINDAH di setiap rencanaNya..!! Bergembiralah !!

Dec 4, 2011

m.a.t.e



tadi pagi saya bangun tido, 
saya dapat cekak merah, dalam plasttik,
kilat kilat. hahaha
terima kasih mate.
panggil saya chibi maruko chan, comel je bunyi.
hahaha


p/s : saya gembira malam ni, gelak gelak sebab donut..hahaha

Dec 2, 2011

jom melahap ini

selamat petang!





terasa perut comel ingin melahap ini. petang cuaca dingin, bestnya kalau dapat melantak ini. mana nak cari dekat hostel. cafe memang tak ada lah!

kalau kat rumah, saya ada mak dan kakak yang pandai masak. saya nak makan apa, saya cakap. kakak saya memang rajin sangat masak. bertuah saya ada kakak. hakhakhak

saya bila nak pandai masak? nanti lah dua tiga tahun nanti sure terer giler. lebih dari chef yang ada kat alam ni
..hahaha..



p/s : gambar dari mr.google. terima kasih mr. google.   :)

face on 1st December with the high P.R.E.S.S.U.R.E !!

haa hambek kau!!

ini gara gara penangan OR system yang  tak berapa nak cukup sistematik dan gara gara ini juga, waktu tidur 
 tengah malam saya terpaksa dikorbankan tanpa dapat satu pun. sungguh tak berbaloi. Juga semester depan dah pun semester enam, 6 ok,final of third year student. maka nya ada lagi setahun as a student kat sini. masa berlalu begitu pantas!

 


Nov 30, 2011

assalamualaikum


besok kelas yang sejam itu cancel. dengan kata lainnya tak ada. makanya boleh berileks rileksan di sini. oh nooo! banayk lagi kerja. cikgu pergi conference. mungkin hanya andaian. muka satu satu orang di kelas tadi semuanya control control buat buat serius. owh tak ada kelas sepertinya kecewa. yang hakikatnya hati masing masing melonjak lonjak kesukaan kegembiraan. sepertinya  aku juga sama. yahooooo dan hoorayyy. boleh siapkan apa yang patut. apa yang tersangkut di tengah jalan.


maka aku nya berileks rileksan di malam hari dengan tonton itu movie. kerjanya berderet deret setia menunggu penuh pengharapan der. mata lama tak tengok movie der. dari 5 bintang boleh bagi 2. tak perlu nak berbintang bagai kan. dan tak perlu juga berdiscussan tentang muvie. hati janji malam ini saja. sebelum itu gigih juga meriviewkan literature review untuk task proposal production biodiesel yang tak sudah sudah. masa berlari terlalu pantas sepertinya perlumbaan larian pecut.

dan sekarang juga gigih cari tempat LI untuk praktikal tak lama lagi. tahun depan maksudnya. nak pilih tempat dah satu kerja. bukanya memilih tapi yang sebenarnya tak mahu berenggang dengan negeri terhebat dan juga teratak usang yang penuh kasih sayang. berbunga bunga main. lagi lagi nak tempat yang jaraknya tak jauh dari rumah. makanya kalau belakang rumah pun hati tak kisah. masalah kilang mana yang ada belakang rumah. yang adanya hanya pokok pokok hijau. tak ada kilang kilang yang memikat hati. kilang bawang, kilang ais, kilang stokin. itu banyak.

itu pun perlu fikir. fikir itu fikir ini. semua nya kena fikir. itulah hidup yang namanya kehidupan sejagat kan. hakhakhak


dan godek godek folder picture. teringat kat satu budak keding satu budak gebok. makanya jadi dua budak comel.


tak ada apa dah nak conteng kat cini. jadinya selamat malam. eh tak sekarang dah satu enam belas minit pagi. so here selamat pagi.

stay tune eberibadi!

p/s : thanks kawan.

Nov 29, 2011

rasa hari ini #


hari ini,  
hari penuh dengan rasa yang tak best 
hati tak menentu 

hari ini juga pergi kelas macam biasa  

hari ini juga  
hati seorang kawan luka kerana aku  
hati seorang kawan terasa kerana aku
tanpa aku sedar  
tanpa aku sengaja  
hati meyesal, 
hati rasa bersalah  

hari ini juga   
tengok markah test terpampang di pintu bilik  
penuh dengan kecewa yang tak sudah  
berjalan balik dengan penuh rasa kecewa 
juga penuh tanda tanya  
ahhhh apa aku buat tika test itu hari 
terasa sepertinya bodoh  

kenapa jadinya begini  
sepertinya yang lain juga belajar  
aku juga sama belajar  
kenapa nasib tak selalu menyebelahi aku  
mungkin bukan rezeki lagi

tapi sampai bila  
terasa sepertinya putus asa 
.......... 


p/s : to her : sory sangat sangat! aku tak sengaja

Nov 25, 2011

Apabila kita menjadi insan terpilih untuk berpisah dari kasih-kasih manusia yang kita sayangi, ingatlah bahawa Allah itu benar-benar ingin memberikan satu ganjaran yang hebat untuk hamba-Nya. Dasari hikmah-Nya. Renungi kalimah-Nya. Dia memisahkan adalah tanda untuk menyambungkan. Menyambungkan apa jika ada yang terpisah? Berpisah pun perit. Kehilangan itu amat sakit. Dia memisahkan kita dengan kasih manusia untuk menyambungkan cinta kita dengan-Nya. Itu adalah cinta teragung. The greatest love that we gain.  What we need most.
ALLAH tidak pernah memisahkan sesuatu dari hambaNYA kecuali DIA menggantinya dengan yang lebih baik. Dan ALLAH tidak pernah ingkar janji… lalu kenapa saya harus tidak percaya atas janji ALLAH?
p/s : fikir2kan.

u.t.o.p.i.a

video 


terima kasih Tuhan

lega. alhamdulillah. syukur padaNya.

setelah berminggu minggu bertungkus lumus siapkan reactor design. yang orang lain buat tak sampai pun berminggu minggu. ahhh biasa budak baru nak belajar. memang macam tu ambik masa yang agak lama. buat itu, jem ini. buat ini, jem itu.


satu design reactor dah siap. yang sebelum ini cukup buat hati resah gelisah tak ketahuan hala.
makan pikir projek. kenapa aku punya weight dapat besar gedabak. macam mana nak betulkan sampai dapat logik. itu yang aku pikir. nak tido lagi pikir itu. dalam kelas lecturer membebel kat depan, aku masih termenung. pikir itu juga. do something juga terpikir itu.


pergi jumpa lecturer then suruh guna software. tapi hakikatnya aku tak tahu nak guna itu sebab tak pernah belajar sebelum ni. tekun tanya orang itu orang ini. tapi yang tahu nya tak ramai. dan tadi syukur, Tuhan pertemukan aku dengan orang yang boleh membantu. reactor design ciap!


tersenyum lagi.

terima kasih Tuhan.

Nov 23, 2011

belajar dari semuanya

baca ayat ni terkesima. lantas hati teringat cerita cinta mati satu tika tak lama dulu.

lantas hati terfikir ada betulnya

hari ini kau buat aku. hari ini kau buat aku nangis. hari ini kau nampak aku macam longkang. jangan terkejut if one day nanti. kau yang nangis.orang buat kau.masa itu akan tiba.

dan aku selalu ingat dia 
makin ingin lupa makin jadi ingat

and bila ingat tentang dia. keep on mind that. you dont need her/him anymore..


"Go on now
go walk out the door

just turn around now 'cause you're not welcome anymore
weren't you the one who tried to hurt me with goodbye???""







kau yang pernah melukakan hati. lihat aku yang tetap gagah berlari. maaf. kaki mu terlalu kecil. tak cukup untuk buat aku mati!!!!

terbaca semua ini di satu blog. ada betulnya kata itu.




dan aku pasrah.


tak guna untuk ingat semuanya. hidup terlalu singkat.
belajar untuk lupakan semua
mulakan hari hari mendatang dengan sesuatu yang penuh makna.right


p/s : aku  manusia biasa yang punya hati dan rasa. sama macam yang lain lain dan juga kau. semuanya.

hidup

assalamualaikum

masa tak pernah terhenti. dan masa bagi aku tak pernah cukup. masa terlalu pantas berjalan bagi aku. lately banyak giler kerja. assignmnet bergelimpangan minta diberi perhatian dan dibelai dengan cukup lembut dan cukup indah. hyperbola sama sekali. hakhakhak.


projek plus plus yang tak sudah sudah. tadi kuiz unit operation tapi macam  hampeh! end of this week perlu hantar task projek by chapter. dah cukup resah dengan semuanya! dah cukup penat dengan semuanya! senyum pun lagi tak mampu.


sekali sekala terpikir untuk cakap kat mak
mak,
akak tak nak belajar dah
akak nak berenti belajar
belajar susah bukan senang
akak nak duk rumah je
boleh tak mak
akak nak kawen...macam gatal.hahahaha.tak la.yang ni tipu je.


siyes belajar ni susah
cukup buat aku stress tahap kritikal
tapi hati masih tahu sabar

biasa
tekanan itu tekanan ini
adalah lumrah hidup
tak namanya hidup kalau tak ada masalah kan
tak namanya belajar kalau tak susah kan
kan kan kan


yakin,
Tuhan itu ada
Tuhan sentiasa bersama
Tuhan tak kan pernah uji hambaNya diluar kemampuan
pohon Tuhan permudahkan semuanya


dan cepatlah habis sem ni!

Nov 15, 2011

hati yang telah lama jauh

harini satu hari,gua nak kecoh sebab tak ada kelas. lompat patpolohpatkali ok! riang ria.ini student bila tak ada kelas suka hati gelak sakan. ohh sangat tak baik. ok takpe ini namanya dunia remaja,dunia belajar. baru la indah mahu di kenang bila saat usia dah mula lanjut dimasa depan. oh tak ada kaitan.

tadi aku sempat.oh nak guna gua la.

tadi gua gelak gelak sakan sama dia di kotak chat. sangat tak sangka ketemu disitu dan ditegur sapa sapaan di situ. lu tegur gua, gua rasa macam nak jerit satu alam.

lu tegur gua semata mahu ungkap satu kata maaf?

gua memang gelak sakan tapi itu luaran. sebab hati gua kuat,kuat macam, macam apa apa lah!

hati yang merasa sakitnya itu hati yang satu ini. lu nampak selesa dengan semua kata yang lu ungkap.tapi hati gua rasa gundah gulana. ahhh sampai sekarang gua tak mampu untuk katakan maaf itu kerana kata itu bukan semudah yang gua rasa.

gua tahu maaf itu perlu dalam hidup. hati gua belum bersedia untuk katakan ya atau tidak. gua sendiri tak pasti dengan hati sendiri. lu jangan risau gua tak marah sama lu, gua pasrah semuanya. Tuhan itu adil. mungkin lu bukan yang terbaik.


dulu lu cinta mati gua.ahh persetankan dengan cinta!semuanya kosong. hanya tahu berkata kata tanpa maksud apa apa.


gua benci lu ke? biar hati gua yang tahu. lu mungkin bukan sapa sapa bagi gua sekarang. mungkin ini lu anggap kasar. tak perlu nak sensitif bagai. banyak yang benda lagi yang boleh disensitifkan! mungkin lu, gua ingat sampai bila bila. lu banyak ajar gua tentang banyak perkara. mungkin. gua tahu mana boleh gua anggap baik mana boleh gua anggap tak. ahhhh tiba tiba gua teringat cerita lama dulu. cerita yang palsu semata yang gua rasa indah dulunya. cerita yang penuh dengan kata kosong semuanya! peduli lah! pengalaman mengajar gua sepenuhnya.

terima kasih untuk hari ni, lu tegur gua setelah sekian lama. gua bukan sengaja tak reply lu tapi gua punya banyak sebab musabah gua berdiam diri.

gua disini doakan kebahagiaan lu.
dan gua harap lu juga begitu.




menangis banyak hari ini dan sebelumya,mengharapkan senyuman yang banyak pada keesokkannya. pandai tak aku bermadah :)


till then, i'm always be ok! grrrrrr

be ok!


I just want to be ok, be ok, be ok
I just want to be ok today
I just want to be ok, be ok, be ok
I just want to be ok today

I just want to feel today, feel today, feel today
I just want to feel something today
I just want to feel today, feel today, feel today
I just want to feel something today

I just want to know today, know today, know today
I just want to know something today
I just want to know today, know today, know today
Know that maybe I will be ok

reactor sizing, catalyst, diameter, rate reaction, pressure drop, oh sudah lupa!
review biodiesel production, apa mau tulis!

p/s : layan sebentar

Nov 12, 2011

Nov 10, 2011

hari ini, kau juga hebat

You make we wanna say I do I do I do do do...lalalala


tengok telepun jap.oh satu nombor tak kenal terpampang hebat di skrin yang juga hebat. terkejut.
sape lak ni weh. hahaha. just kidding. kenal la itu dan tahu sapa itu. seorang yang hebat juga kiranya. mungkin.


walau dengan pertanyaan khabar. cukup buat aku tersenyum sendiri. tapi tapi dan tapi hati takut sebenarnya. miss miss miss me miss you la. eh tak la. gurau semata mata. diam seribu bahasa itu bersebab. hati mesti kuat walau aku kadang nya seperti anak kecik yang menangis. menangis bila mengingatkan sesuatu yang lepas.oh merepek sudah.

kau masih ingat rupanya pada seorang yang kau tinggalkan kasih.
pada seorang yang kau tinggalkan sayang.
pada seorang yang kau tinggalkan segalanya selepas kau katakan semuanya.
oh terima kasih untuk semua.

kau buat apa sekarang.kau macam mana. kau sihat ke. oh tak perlulah nak tahu segala. dan tak ingin pun nak tahu.

eh yeke hati.


hmmmmmmmmmmm.............semoga kau gembira selalu. dan juga bahagia selalu.selalu dan selalu.

I am me


LIFE'S CHALLENGES ARE NOT SUPPOSED  TO PARALYZED YOU, 

THEY'RE SUPPOSED TO HELP YOU DISCOVER

'WHO YOU ARE'


Nov 4, 2011

esok balik!

semalam



kita terlebih rajin. rajin tahap giler babang. hakhakhak.

kita main selak selak. selak selak buku weh. buku engineering kita yang lepas lepas. kita main buka buka file file lama.



lepas tu kita jumpa satu gambar kecik. lama kita termenung. nak je kita koyak tu. tapi kita rasa kita tak sampai hati la.



biar la duduk kat dalam tu diam diam. kita janji dengan hati kita. sampai satu masa nanti bila hati kita dah sampai hati. kita koyak jadi cebisan kecik kecik. hancur hancur. lepas tu kita buang ok.



dah la weh berkita kita an. janggal je rasa. kuikuikui



chill :)

tajuk tak berkait langsung  :] jom sok balik terengganu!

Nov 3, 2011

dot dot dot.........

pressure!pressure!pressure! apa pressure pressure ni weh......

gua tengah mentelaah menda alah ni,chemical reaction engineering. apa jadahla orang yang cipta segala equation yang complicated giler.ok tenung lama lama itu equation. cuba pahami. damn.nak combine pun tergedek gedek. macam mana boleh jadi itu.eh macam mana pulak jadi macam ni.ok ni yang aku rasa. mechanism. site balance decay rate law. first order. second order. diffusion bulk to surface. oh apa tu.


oh petang tadi.aku makan nasi ayam yang sedap. nasi ayam pasar malam paling sedap yang aku pernah suap. tapi semestinya lah nasi ayam mak aku tetap nombor satu sedap. kuikuikui. mungkin mak cik tu buat dengan penuh kasih sayang. mungkin. sebab tu lah sedap giler.kan kan. orang cakap kalau masak dengan penuh kasih sayang,masakan tu jadi sedap giler. best giler. terbaik. ok stop stop.


tadi juga lepas test electric. terbaik la. mantap. sebaliknya.


sekarang sedang menikmati enaknya minum dan telan dan rasa secawan radix saat pressure tahap tak terkata. hakhakhak. bikin mata buka sebesar alam cuba pahami segala jadah equation tertera di buku engineering. sebab esok hari kritikal aku. ni jadahnya study last minute. rasakan. lepas tu bebas. ok giler tak sabar hati mahu menari nari terlebih excited. dan tak sabar juga nak balik terengganu. terengganu lagi. cuti seminggu. yeaaaaayyyyyyyyyyyyy!

ok bui. kita nak study lagi. harap bukan studo la!

^--------------------^




Oct 31, 2011

semalam dan bola

semalam
gua tersemangat lebih tengok bola dekat tb. makan makan. sorak sorak. bikin suspens. sama itu kakak dan adik gua. juga buat pertama kalinya gua layan bola. kuikuikui. gua punya semangat pukul 8 dah pun terpacak depan tb.sambil buka buku chemical reaction engineering. niatnya mau study. konon. tapi tak jadi. gua lebih suka sorak situ sorak sini.sepupu gua punya semangat ciap pegi shah alam. tapi no wonder la itu lelaki. game semalam cantek.gua suka.tapi last last macam hampeh. tapi tak pe. adat bertanding. ada kalah ada menang. kan kan. bikin hati gua sedap. apa apa pun gua tetap bangga dengan negeri gua.
walaupun kalah, tapi yang jaringkan gol itu, orang negeri gua. jadinya Terengganu tetap nelang di mana mereka berada.mantap.terbaik.
p/s : gua tak suka minggu ni. full dengan test berderet deret. perlu diberi perhatian satu persatu. lepas tu gua happy sebab cuti bertandang lagi untuk seminggu :)
 
gud night ^--------------^

Oct 27, 2011

grrrrrrrrrrr......

assalamualaikum

sekarang hati senang tengah bercanda kat rumah.hati riang sebab boleh balik rumah.suka.lame kirenye bila dapat cuti seminggu. 

empat test lagi setia menunggu after naik cuti nanti.masa tu memang kerja bertapa je dekat meja.*ok bajet macam study.
lepas tu cuti lagi seminggu.

kita buat assignmnet tapi bila buka buku nak study mata kita buat hal.mata asyik nak pejam.mulut asyik nak menguap.benci.

sekarang selamba ja online lama lama tengok baju cantik cantik.sememangnya gila!gila bila tengok baju kena dengan jiwa.sekarang kita rasa nak pakai baju yang labuh labuh.nak jadi baik.eh yeke.jangan main tau.kita memang ada azam la..
kuikuikui


ok bui..

Oct 19, 2011

mukabuku, dia dan hati

assalamualaikum

semalam

 facebuk.study.maggi.online.study lagi.ok online lagi.klik klik google.cari lagu best.double klik lagi.download lagu best.sambung study lagi sambil layan lagu best.kfc dan makan lagi.borak borak.study lagi dan lagi sampai mata mula bagi signal.done!beronline lagi dengan mukabuku sekali lagi.dan.........................

.
.
.

...............................................................................

.

    .    


dan akhirnya hati oh hati terpandang satu profile picture

tapi hati tetap kuat.jangan biar hati termenangis lagi hanya kerana dia.jangan biar pipi ini terasa basahnya hanya kerana dia.jangan dan jangan.

tapi kenapa dia dalam gambar nampak lain dari aku kenal satu masa dulu.tak nampak gembiranya.dan tak ada senyumnya langsung.hari bahagia mesti hati turut bahagia kan kan.gambar boleh bercerita segalanya kan.ishhhh aku bukan sape sape nak judge orang.tak perlulah nak tahu segala.itu hal dia.bukan hal aku.tak perlu untuk ber itu ini.dan berconclusion itu ini bermain dengan hati sendiri.tak perlu,tak perlu dan tak perlu! ok bui

p/s : come on la hati,jangan pandang belakang lagi.move on.lupakan semua

chil  :)

Oct 16, 2011

segala macam

assalamualaikum

sekarang sangat penat,penat dengan segala macam benda,segala macam assignment,segala macam project,segala macam perkiraan,segala macam pembacaan journal yang sememangnya panjang berjela jela,nak kena extrak itu extrak ini,segala macam benda yang kena hantar sebelum bercuti panjang untuk tempoh seminggu.hoooraaayyy untuk ini tapi dah cukup mengeluh panjang dengan segala macam itu.

sem kali ini,integrated projek aku dan group adalah 50000 Mtons/yr production cumene through benzene alkylation by prorpylene.sebelum ni memang langsung tak tahu pasal benda alah yang namanya cukup comel bagi aku.sampai gigih cari itu cari ini,baca itu baca ini sampai lebam mata.*ok ini tak tipu.kalau dulu punya sem bertapa di library dari pagi sampai malam.lepas tu cari lagi tempat dan bertapa kat citu sampai perfect.kali ni punya sem tak tahu macam mana.

itu projek satu.projek dua production of biodiesel from milk bush.ini bukan projek sangat tapi lebih pada research ke arah psm.kena buat proposal tentang itu.siap interview bagai.baca journal itu journal ini.semata mata nak dapat details maklumat.tapi takpe sebab hati macam tertarik pada research ini dan process macam mana biodisel terhasil.sebenarnya biodiesel boleh terhasil dari banyak sumber biomass.dan aku lebih tertarik untuk tahu details tentang penghasilan biodiesel from waste cooking oil.sebab minyak masak boleh dapat mana mana.lebih jimat.sem depan psm.itu satu yang menggerunkan.bersiap sedia untuk rebut title untuk
research agar title yang dapat kena dengan hati.cakap senang.nak buatnya??ok tau tau sendiri.

 p/s : oh dem,gua kena berdepan dengan presentation yang cukup sycho isnin pagi nanti.dan tak sabar nak bercuti minggu depan.yeaaaaaaaaaaayyyyyyyyyyyyyy thumbs up untuk itu :) 

dan tak sabar nak jumpa anak buah yang super duper comel.

ok mau sambung search lagi  :(

Oct 14, 2011

semuanya tentang itu dan ini

assalamualaikum

aku dah mula baca buku yang beli tempoh hari.banyak yang ajar aku supaya sabar bila hadapi ujian hidup.tak perlu untuk ingat masa lalu.tak perlu untuk mencari kesedihan kerana semua itu hanyalah sia sia.dan satu benda yang aku pegang.Allah sentiasa bersama kita,berdoalah padaNya memohon diringankan segala kesusahan dan kesedihan.dan satu yang aku belajar.Allah tak pernah ambil sesuatu dari kita tetapi Allah menggantikan dengan sesuatu yang lebih baik untuk kita.kita sebagai hambaNya perlu bersyukur atas itu.

dan aku manusia yang suka merungut bila susah itu susah ini.dan itu aku mula belajar untuk jadi kuat. semoga Dia permudahkan segalanya...

dan ini yang aku belajar dari pembacaan itu,semoga itu dapat mendorong hidup aku

1. 'masa lalu yang sudah berlalu dan selesai,tenggelam lah dia seperti tenggelamnya matahari. Aku tidak akan menangisi kepergiannya dan dia tidak akan melihatku termenung sebentar pun untuk mengingatinya.Dia sudah meninggalkan aku,maka dia pergi jangan kembali lagi'

2. hari ini 'kepunyaan saya' merupakan ungkapan yang paling indah dalam 'kamus kebahagiaan', kamus bagi mereka yang ingin menikmati hidup paling indah dan menyeronokkan.

3. jangan kita cuba untuk menjadi seperti seseorang yang lain kerana ketahuilah bahawa diri kita merupakan sesuatu yang lain.unik.tidak ada seorang pun yang menyerupai kita dalam catatan sejarah hidup ini, dan tidak akan ada seorang pun yang akan menyerupai kita sampai bila bila pun.

4. sesuatu yang terjadi pada diri kita untuk sesuatu kesusahan atau kesenangan itu telah pun tercatat mengikut qada dan qadar.dan kita perlu ingat bahawa selepas lapar ada kenyangnya,selepas puas ada kepuasannya,selepas berjaga malam adanya tidur yang lena dan selepas kesakitan itu ada kesembuhannya.Tiap yang hilang itu pasti ditemui,dalam kesesatan adanya petunjuk,dalam kesusahan ada kemudahan dan selepas kegelapan akan munculnya sinar terang.

5. sebesar mana pun masalah yang kita hadapi,tetaplah bersabar.kerana kemenangan itu sesungguhnya akan datang bersama kesabaran,jalan keluar datang bersama kesusahan.dan dalam tiap kesusahan itu pasti datang kemudahan.

esok presentation lagi!penat!tak baik merungut.hmmmm

:)


Oct 11, 2011

jumpa satu yang istimewa

assalamualaikum

sejak dua menjak ni aku sepertinya lain.entah apa yang aku rasa.banyak benda yang jadi.luarannya nampak senyum seikhlas hati.tapi dalamnya Tuhan yang tahu.kadang aku penat berlakon menjadi kuat.dan aku selalu terfikir.bahagianya orang kat luar sana.adakah hatinya juga bahagia seperti itu.

terus pada pointla sebenarnya tadi after kelas,aku tertarik untuk jejakkan kaki kat booth yang jual macam macam buku,dan aku tertarik pada banyak buku yang lebih pada keTuhanan.tak tahu nak pilih mana satu.

dan kawan aku yang satu aku kenal dari mula mula duduk sini,Fatin kenalkan aku dengan La Tahzan jangan bersedih.buku ni famous tapi aku je yang tak tahu.juga berunsurkan keTuhanan.

tapi sayangnya tadi duit belum draw lagi.jadinya aku copkan pada pemilik booth sebab satu itu yang tinggal.ok tak sabar mahu ketemu sama itu buku esoknya dan boleh baca sampai hati tak bersedih lagi :)

bersedih atas apa yang jadi sebenarnya hanyalah buang masa kerana ini semua pasti ada hikmahnya walau seperit mana pun ia kerana Allah telah pun tetapkan yang terbaik untuk hambaNya  :)

Oct 10, 2011

rasa hati # 2

hati tiba tiba sebak
bila mengingatkan cerita lalu
terasa beratnya ujian ini
tapi hati yakin
Dia telah tentukan yang terbaik untuk hambaNya ini

hati sayu
bila mengingatkan dosa dosa lalu

Tuhan
berikan aku petunjuk
pimpin aku ke jalan Mu
ke jalan yang Engkau redhai

Amin..

Oct 9, 2011

penghambaanku belum sempurna..

Dibanyak malam aku berdo'a
Karna diri ini trus merasa
Bagai tanah lumpur yang bernoda
Tiada bersih hanya penuh cela

Dibanyak waktu aku tersadar
Hanya dosa dan dosa terhampar
Meski tetes air mataku mengurai
Tak akan mampu dosa terlerai

Ya Allah hanya Engkau yang bisa
Ampuni hamba tunjukan cahaya
Ya Allah Engkau satu yang mampu
PertolonganMu selamatkan aku

Tiada daya aku tuk melangkah
Bertemu denganMu pun aku tak kuasa
Tapi kepada siapa lagi ku memohon
Selain kepadaMu

Dibanyak hari aku mencoba
Sebut nama untuk mengingatkan
Agar tak mengulang salah-salah yang sama
Salah yang slalu berakhir penyesalan

Memang Penghambaanku belumlah sempurna
Sgala nilai ibadah masih terpatri duniawi
Segala nilai amalan masih terbetik pujian
Ya Allah tetapkan imanku untuk terus dijalanMu

Tiada daya aku tuk melangkah
Bertemu denganMu pun aku tak kuasa
Tapi kepada siapa lagi ku memohon
Selain kepadaMu, kembali aku

Tuhan
pimpimlah aku ke jalanmu ya Tuhan....
ke jalan yang benar
yang Kau redhai.....

Oct 7, 2011

gerun

assalamualaikum

haiwan pelik mati di langkawi.gerun tengok.adakah ini tandanya.......



ini cerita dari gempak.Org

Oct 5, 2011

hmmmmmmm

"never get jealous when u see ur ex with someone else because our parents taught us to give our toys to the less fortunate"

Oct 2, 2011

dalam kita melangkah...

'Dalam kita melangkah...terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat..peritnya terasa, tetapi ketahuilah dan renungilah kembali ke dalam diri..mungkin air mata tika itu hadir kerana Dia mahu kita menjahit kembali sejadah iman yg kian terkoyak lantaran ada langkah yang tersasar daripada keikhlasan'..

Oct 1, 2011

ahad yang pancing!hooraayyy

assalamualaikum

ahad lepas pergi pancing satu kelas.mulanya tak pergi.tapi lepas lama fikir.aku join.best dan seronok.

walaupun rasa letih sebab kena jalan jauh bawak macam macam.

pengalaman best naik jambatan gantung.rasa takut.gayat.jakun cikit sebab sebelum ni tak pernah titi itu.kui kui kui.

pertama kali pergi cini.ok terpegun tengok waterfall kat citu.permandangan cantik.siyes cantik.


 









last semuanya sempoi.suka.

ok buibui


~ esok kena balik u.rasa malas.sebab berlambak lambak kerja menanti :(

Sep 30, 2011

letih!

assalamualaikum

hari ni ada presentation elektrical & instrumentation
misunderstanding cikit kat citu
sampai dapat zero mark.
pujuk punya pujuk.stil tak dapat.ok fine!
terima kenyataan
letih!

p/s : jap lagi dah nak balik....suke

sudah sudah lah

                                                                         assalamualaikum


 pada dia
selamat menempuh alam baru

pesan pada diri juga
sudah sudah la kau
kuatkan hati kau untuk terima semuanya
 pedulik arghhhhhhh!


aku kat sini,chill je
aku kat sini juga,senyum senyum macam yang kau kenal dulu
tapi hati ingat segalanya
maka pada Tuhan,
aku pasrah semuanya
kerana Tuhan itu adil.




kau bikin itu ini
kau bikin hati yang satu ini terasa peritnya
hati tetap cuba untuk tidak membenci kau seadanya




p/s : esok balik rumah,yeayyyy!
        nanti nak story pergi pancing tempoh hari.......hoorayyyyyy

Sep 24, 2011

e.n.t.a.h

                                                                                                                                           assalamualaikum                                                                                                                                                                         
hari ni pagi yang tak berapa nak best.biasanya hujung minggu kerja aku memang tidur pagi pagi.haaa kantoi suka tidur.kui kui kui.tapi tak hari ni.

cuba pejam mata tapi tak boleh.fikiran entah ke mana melayang.

entah.teringat cerita lama mungkin.cerita yang menyakitkan.Tuhan.tolong aku lupakan semua itu.

sekarang tengah layan cerita.cerita yang lawak tapi tak berapa nak lawak.tengok je asalkan aku dah tak fikir semua lagi.

kejap lagi tak tahu pukul berapa mahu keluar beli barang untuk pergi pancing besok.

lepas tu siapkan assignment mana yang patut. esok pagi pagi pergi pancing.

sekian

Tuhan
berikan aku ketenangan hati
berikan aku kelapangan hati
permudahkanlah segala urusan kehidupan ku

Sep 20, 2011

Allah Maha Mengetahui segalanya

Bila kau letih dan hilang semangat, ALLAH tahu betapa dirimu telah mencuba. Bila tangisanmu berpanjangan dan hatimu kedukaan, ALLAH telah mengira titisan air matamu. Bila kau rasa ketinggalan dan masa meninggalkanmu, ALLAH sentiasa setia di sisimu. Bila kau telah mencuba segalanya tapi tak tahu tujuan, ALLAH ada jalan penyelesaian. Bila tiada bererti buatmu, keliru dan kecewa, ALLAH ADALAH JAWAPANNYA..

Sep 15, 2011

spontaneous Thursday # 5

'Sabarlah, bukankah mentari akan selalu menghiasi pagi dan malam senantiasa indah dengan sinar lembut rembulan dipagar bintang. Senyum dan hapuskanlah air matamu serta hilangkanlah lara di jiwa. Terimalah semua sebagai sebahagian kembara kehidupan yang akan menemui rahsia di sebalik titian kehidupan yang kau jalani. Hingga, kelak kau akan rasakan tidak ada lagi riak kegelisahan dan keresahan saat bersendirian'...

biarkan aku

kau sudah besar panjang
kau sudah tahu makan sendiri
kau sudah tahu itu ini
kau sudah tahu semuanya
kau boleh pikir mana baik mana buruk
yang kau sayang itu ada
kau pergilah padanya
kerana dia itu milik kau
hati aku bukan untuk kau
jangan kau main hati ini lagi
aku juga ada hati dan rasa
biarkan aku jalani hidup aku

Sep 13, 2011

retak hati

Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

beribu sesalanku...

Sep 10, 2011

kau ilhamku

Beribu bintang dilangit
Kini menghilang
Meraba aku dalam kelam
Rembulan mengambang
Kini makin suram
Pudar ilhamku tanpa arah

Sedetik wajahmu muncul
Dalam diam
Ada kerdipan ada sinar
Itukah bintang atau rembulan
Terima kasih kuucapkan

Izinkan kumencuri bayangan wajahmu
Izinkan ku mencuri khayalan denganmu
Maafkanlah oh...
Andai lagu ini
Mengganggu ruangan hidupmu
Kau senyumlah oh...
Sekadar memori
Kita di arena ini
Kau ilhamku
Kau ilhamku...

~layan lagu ni sekarang...kui kui kui

bermulanya tanggungjawab

assalamualaikum..

lagi berapa jam aku nak kena balik tempat asal aku.opss... bukan asal.tapi tempat dimana aku tuntut ilmu.semua barang dah packing siap siap.dua hari lagi aku akan bergelar pelajar tahun tiga kejuruteraan kimia.maknanya ada lagi setahun untuk aku tamatkan semua ni...oyeaa sangat tak sabar!dan ini juga bermakna tanggungjawab aku makin besar.semoga Allah permudahkan segalanya.semoga Allah permudahkan aku dalam pembelajaran dan memberikan kejayaan yang pasti akan buat keluarga gembira.Amin..

Sep 8, 2011

spontaneous Thursday # 4

disebalik kesulitan itu ada kemudahan,esok akan  merekah bunga yang harum mengusir kesedihan menjadi penghibur hati

Sep 7, 2011

aku dan sahabat

assalamualaikum..

semalam aku menangis.hari ini aku gembira.hari ni cukup bermakna buat aku.satu hari kami di sini.makan minum semua di sini.itu aku tak kisah kerana aku rindu dia sahabat aku.satu hari tak cukup untuk aku dan sahabat.lama kami tak bersua.hanya bicara peneman rindu antara dua sahabat aku dan dia.hari ini macam macam kami luahkan.macam macam kami bicarakan.dia sahabat aku sejak hingusan.aku bertuah punya sahabat seperti dia.bila mana aku susah,dia sentiasa ada.sekurangnya aku rasa lega kerana dia ada sebagai teman bicara.

semoga persahabatan antara aku dan sahabat akan kekal sampai bila bila.

'aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwaku,sahabat yang baik adalah yang seiring denganku,yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas mati,ku hulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan merasa senang,semakin ramai sahabat,aku semakin percaya diri,aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tidak luntur dalam suka atau duka,jika aku dapat,aku ingin setia padanya'....(Iman Syafie)


semalam

                                                                                                                                           assalamualaikum

semalam aku luah segalanya pada kau.kau buat aku menangis untuk yang ke sekian kalinya.ya aku perempuan yang hati nya keras,yang punya ego tapi aku juga manusia biasa yang punya hati dan rasa.semua yang terbuku aku luahkan.segala persoalan telah terjawab.betapa perit untuk aku terima semua itu.kau tak rasa apa yang aku rasa.kata maaf yang kau tuturkan tak semudah yang aku rasa.rasa aku kecewa yang perit.kecewa satu masa dulu tak seperit kecewa hari ini.kau patut tahu itu mula mula dulu sebelum kau terus mainkan aku.bodohnya aku kerana percayakan kau.kau layan aku baik.kau juga bagi aku segalanya.itu semua hanya sia sia.

ya Tuhan
mengapa aku dikenalkan dengannya
pasti semua ini tersirat satu hikmah
hikmah yang cukup indah
tanpaku sedar

ya Tuhan
kuatkan lah hati aku untuk tempuhi ini semua
kerana aku hanya insan lemah

ya Tuhan 
bukakanlah pintu hati ini
untuk aku memaafkan salah silapnya
kerana aku tak layak untuk menghukumnya
apatah lagi untuk tidak memaafkan
sedangkan Engkau Maha Pengampun
segalanya aku serahkan padaMu ya Tuhan

ingin aku lupa kau.tapi itu mustahil.ingin aku maaf kan segala salah silap kau tapi hati ini belum bersedia.hati kecil ini belum terbuka.hanya pada Allah aku memohon.rasa perit bila ingat semua yang lalu.

aku mula belajar hidup
dengan semua rasa
aku terus melangkah untuk hidup
tak guna untuk terus kecewa di situ
kerana waktu itu masih panjang
kerana perjalanan hidup itu masih jauh
dan aku cuba
belajar untuk menerima dan memaafkan



Sep 4, 2011

bank,sentap

                                                                                                                                      assalamualaikum...
 
hari ni sepetang aku di bank mencocoh duet.kui kui kui...almaklumla lepas raya ni orang dekat bank memang penuh la dengan mak bapak nak simpan duet raye anak masing masing.terpaksa aku ikut sama sebab nak pakai duet ok.kalau tak,tak ade makna la aku tercegat kat dalam bank berebut tempat duduk dengan mak cik pak cik kat citu.oh sungguh tak berbahasa aku.hahaha.dah memang lenguh dan malas nak tunggu,sanggup aku kutip nombor yang sorang makcik tu dah buang dalam tong sampah disebabkan mak cik tu dah dapat number lain,ok aku sangat tak malu nak kutip kutip segala ni.asalkan aku dah tak payah nak tunggu tunggu lagi benda alah tu nak panggil panggil.

sentap sebab lepas tu aku tiba tiba dapat text kau tanya aku kat mana.kau nak jumpa aku kan dan aku pun tahu sebabnya.tak pasti rasa aku nanti bila dapat kad dari kau.sungguh aku cuba untuk lupa kau.kalau Tuhan izinkan jumpa la nanti.ada benda nak cakap dan nak tanya kau.mampu ke aku katakan itu ini bila dah jumpa kau nanti.aku sendiri tak pasti.

sekian.

suram duram,selamat hari raya

assalamualaikum

hari ni hari raya yang ke enam jadi belum terlambat untuk aku ucap sslam lebaran :) selamat aidilfitri.kepada saudara serta saudari.setahun hanya sekali merayakan hari yang mulia ini.di masa bulan remdan.kita berpuasa hingga sebulan.pabila syawal menjelma hari raya disambut dengan gembira.*mood nyanyi ok walo hari ni dah rye ke enam.tapi tak berapa nak riang ria tahun ni.tahun ni rasa raya macam tak berapa nak meriah,rasa suram duram kuram ok.ok ni gara gara otak berserabut.macam biasa raya aku cuma pergi rumah sedara mara ziarah ziarah saling bermaafan.raya tahun ni masih dapat duet raya.ini yang suka ni.macam malu nak ambik bila orang kasi sebab sedar diri umur dah makin meningkat.kui kui kui.tapi dah orang yang bagi tu kata jangan malu malu asal belum kerja mesti dapat duet raya.ecececei.

sedih sebab tak dapat jumpa sahabat,dah bertahun jugakla tak jumpa tapi selalu je contact.nanti ada rezeki kita jumpa ok.rindu la sahabat.

minggu depan dah nak kena balik u.tak suka tak suka tak suka.tapi kena suka jugak.

akhir kata selamat hari raya untuk semua yang kenali aku.maaf atas segala salah silap.





Aug 28, 2011

selesai

assalamualaikum

hari ni dah selesai register subject untuk sem depan via open registration walaupun satu subject aku tak sempat.dari sahur sampai pagi gigih aku buka tutup web ecom universiti aku.memang uji sabar sangat sangat.register keluar error.register lagi.lagi keluar error.register lagi sampai dapat.alhamdulilah.selesai.hati senang.

sekian.

Aug 27, 2011

sahabat selamanya,susun dan susun

assalamualaikum

hati lega.hati senang.bicara sama teman yang aku panggil sahabat.dia sahabat aku selamanya.sahabat dunia akhirat aku.cakap banyak.cakap macam macam.rasa hati terubat.banyak nak cakap.banyak nak bual tapi masa selalu cemburu.aku rindu seorang yang aku kira sahabat.lama tak jumpa.sahabat kira dari zaman aku hingusan sampai aku sekarang.seingat aku pernah sekali aku dan sahabat tak bertegur sapa kala aku dan sahabat masih berhingus.lupa akan sebab.tapi hanya sekali.terima kasih sahabat.kerana kau sentiasa setia bersama aku.walau susah senang kita harung bersama.

lepas bual tadi,gigih aku main susun susun jadual sebab esok tarikh untuk aku register subjek.habis tenaga aku kerah.*ok tipu.kena susun kasi itu jadual tak ada bertindih dengan mana mana subjek.penat lelah main susun akhirnya ciap semuanya.besok pagi pagi mesti dah on laptop.online untuk register.kena cepat lagi express.kalau penuh alamak kena pinda lagi jadual.ok mintak jauh.

Aug 25, 2011

spontaneous Thursday # 3

Biar hujan di dalam hati, pasti ada pelangi yang menanti.

21 sudah,tahniah bro

                                                                                                                                      assalamualaikum

ok pagi pagi dah taip entry.ok tak pe.

semalam tepat 00.01 aku dah pun capai umur 21.oyeaaa oyeaaa.
21 sudah.dah besar kan aku ni tapi tak rasa macam dewasa pun.ok bajet budak kecik kan.
selamat hari jadi.selamat hari jadi.selamat hari jadi untuk diri sendiri.ok nak nyanyi tapi tak jadi.ok fine lagi.
ape ape pun aku nak wish selamat hari lahir yang ke 21 untuk diri aku sendiri.

wahai diri.
semoga kau berjaya dunia akhirat.
semoga kau tabah dalam harungi dugaan dan liku liku hidup.
semoga hari hari mendatang lebih baik dari hari hari sebelum,sebelum dan sebelumnya.
semoga kau dapat capai apa yang kau mahukan.
semoga kau dapat lupakan apa yang lalu.

terima kasih untuk kawan,teman,sahabat yang masih ingat aku dan tak lupa untuk ucap selamat hari lahir pada aku..sangat sangat hargainya.thanks friends.kamu sentiasa di hati aku.ok ucapan aku bajet macam aku artis kan.ok takpe.fine lagi.

ok semalam aku tahu yang dia dah nak kawen pun.bila mana aku dapat tahu aku tak pasti apa aku rasa.
tahniah bro.selamat pengantin baru yer.semoga kau dan dia bahagia sampai bila bila.
tu yang mampu aku katakan. bahagia kau derita aku.muahaha tak boleh bla.*pura pura senyum seikhlas hati.

aku dah delete kau dekat fb aku.aku tak nak sikit pun ingat kau lagi.aku rasa lega sekarang.

duhai hati
jangan kau lemah
kuatlah kau hadapi ini semua
sebab aku tahu kau boleh.
let by gone be by gone ok.
biarkan semua itu berlalu dan kau lalui hari kau dengan senang ok.

p/s untuk diri sendiri : biarkan Allah yang mengatur segala,semua akan baik baik saja,ianya akan indah pada waktunya :)



Aug 18, 2011

spontaneous thursday #2


Walaupun belum bertemu cinta, percayalah, apabila kita berubah menjadi diri kita yang terbaik, Tuhan akan buka laluan untuk cinta yang terbaik juga hadir.

                                                                                            Kata ni aku ambek pada laman i luv islam,tertarik

Aug 17, 2011

salam Nuzul Quran






wordless Wednesday #1



                                                                                                                        
                                                                                                                      ~ rindu korang kenangan 2008

Aug 16, 2011

syukur yaAllah

                                                                                                                              assalamualaikum


Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram
Bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan

Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu


Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya
Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya

Andainya dosamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Kembalilah
Kepada Yang Esa
Yakin padaNya
Panjatkanlah doa
Oh Ya Allah
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar



16ramadhan,syukur padaNya kerana masih diberi ruang untuk bernafas di hari ini. di pagi yang indah ini,setelah selesai solat subuh,hanya kata maaf yang dapat ditutur pada ibu.


terima kasih ibu.
terima kasih untuk segalanya.


terima kasih Allah.
syukur padaMu yaAllah.

Aug 11, 2011

spontaneous Thursday #1

Forgiveness is not something we do for other people,
we do it for ourselves
to get well and move on

Jul 31, 2011

ramadhan menjelma,selamat berpuasa



syukur,Allah mengizinkan kita mengecapi nikmat iman dan islam..
syukur,Allah mengurniakan kita satu bulan yang penuh dengann barokah..
syukur,Allah jadikan padanya satu malam yang lebih baik dari seribu bulan..
syukur,Allah naungi kita dengan rahmat dan hidayahNya..
syukur,Allah mempertemukan lagi kita dengan bulan mulia ini..
"Ramadhan Al-Mubarak"

'semoga ramadhan kali ni memberi kita 1001 keberkatan'

Jul 29, 2011

jangan lupa namaku

Walau aku tidak bersamamu
Jangan engkau lupakan diriku
Walau aku tiada di sisimu
Jangan engkau lupakan namaku

Kerana...
Aku mengingati mu
Kerana...
Aku men’cintaimu...

Andai aku
Bisa bertemumu
Dengan senyum ku tadah syukurku
Andai aku bisa menyentuhmu
Air mata pasti deras gugur
 
Kerana...
Aku merindui mu
Kerana aku sentiasa
Menyintaimu oh sepenuh hati

Walau kamu
Jauh di mataku
Jangan aku hilang dalam kalbu
Saat kamu samar mengingati
Jangan aku terus kau lupakan

Kerana aku
Sentiasa mengingatimu
Kerana aku
Sentiasa menyayangimu oh kekasih hati...

Andai aku bisa memelukmu
Pasrah aku tabah diujimu
Andai aku bisa dicintai
Dengan rela menyerahkan hati

Kerana...
Aku merindui mu
Hmmm...Kerana aku sentiasa menyintaimu......
 
p/s : suka lagu ni by pompa bensi

Jul 24, 2011

kau

semalam.
bicara kau walau sekejap.
cukup buat aku rasa bahagia.mungkin.
aku diam.
sungguh aku rindu kau sebenarnya.

Jul 23, 2011

sebuah persahabatan itu sangat bererti kalau kita hargainya

friendship isn't how you forget, but how you forgive.
not how you listen, but how you understand.
not how you see, but how you feel.
not how you let go but how you hold on!